ESZA
“Márton naptól karácsonyig” hagyományőrző programsorozat
50626
post-template-default,single,single-post,postid-50626,single-format-standard,cookies-not-set,eltd-core-1.1.3,borderland-child-child-theme-ver-1.0.0,borderland-theme-ver-2.2,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,smooth_scroll,grid_1300, vertical_menu_with_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

“Márton naptól karácsonyig” hagyományőrző programsorozat

Hagyományőrző tevékenységek: „Márton naptól karácsonyig” elnevezésű programsorozat 6 rendezvényt foglal magába. A programokat megbízás keretében a Gyöngyöshalász Községi Önkormányzat Gyöngyöshalászi Általános Művelődési Központja szervezte.

2017. november 10-én fáklyás felvonulással, műsorral (Márton naphoz kapcsolódó néphagyományok felidézése, Márton naphoz kapcsolódó dalok előadása, néptánc), máglyagyújtással, kézműves foglalkozással (libás dekoráció készítése, liba formájú linzer sütése) emlékeztünk meg erről a napról. Elmondható, hogy a település apraja-nagyja összegyűlt a téren és mindenki jól érezte magát.

2017. november 29-én a Mézeskalács falva elnevezésű rendezvény bevezetéseként a Vidám Vándorok interaktív előadása alapozta meg a jókedvet. Folytatásként a gyerekek és a szülők mézeskalácsot sütöttek és mézeskalács házikókat készítettek. A jó hangulatú munka során megismerhettük a mézeskalács készítésének menetét, és jóízűen falatozhattunk az elkészült finomságokból.

2017. december 3-án együtt nyitottuk meg az adventi időszakot. Az óvodások téli versekkel és dalokkal köszöntötték advent első vasárnapját. A népdalkórus színes népdalcsokrot adott elő. Az osztályok elkészítették saját adventi koszorúikat, melynek első lángjaiban együtt gyönyörködhettünk.

2017. december 5-én a Holló együttessel vártuk a Mikulást. A zenés-verses összeállítás sok örömet okozott a hallgatóságnak. A Mikulás megérkezésének is együtt örülhettek kicsik és nagyok.

2017. december 13-án a Luca napi rendezvényre került sor. Felidéztük a Luca naphoz kapcsolódó néphagyományokat (Luca-napi búzaültetés, Luca széke, Luca kalendáriuma, Luca-napi kotyolás, Luca-napi jóslás. Volt Luca-napi boszorkánytalálkozó és boszorkányok rajzkiállítás. A változatos programok nagy sikert arattak a tanulók és a nézők körében. Versírás és Power-point bemutató tette teljessé a napot.

2017. december 23-án a Karácsony kapujában című rendezvénnyel fejeződött be a programsorozat. Az ünnepi rendezvényen Orbán János az Ave Mariával köszöntötte a hallgatóságot, majd 4. osztályos diákjaink és a népdalkör együtt lépett fel. Az előadásból a gyerekek és a nézők megismerhették karácsony misztériumát. A karácsonyi versek, énekek, jelenetek azt a hangulatot teremtették meg, mellyel mindenki örömmel várhatta a szeretet ünnepét.

  • Megvalósítás ideje: 2017. 11.10 – 2017.12.21
  • Résztvevők: 75 fő
    • Tanuló: 65 fő
    • Külsős: 10 fő